-->

Bu Blogda Ara

2017/07/31

Antibiyotik Kullanırken Alkol Tüketmek

Antibiyotik kullanırken alkol tüketimi
Geçmişten günümüze kadar çoğu kişi antibiyotik kullanırken alkol tüketimi yapmaz veya zararlı olduğunu düşünür. Zehirleneceğini ve hatta öleceğini bile düşünen vardır. Böyle düşünenler ise bu uyarıyı doktordan değil çevresinden ve daha doğrusu ailesinden veya yakın kişilerden alır.

Peki antibiyotik kullanırken alkollü içecek tüketmek zararlı mıdır? Zararlı ise ne konuda zararlıdır? Zehirlenmeye veya ölüme yol açar mı, ciddi bir sakatlığa neden olur mu? Merak ettiğiniz her şeyin açıklaması cevapları ile belirtilmiştir. İyi okumalar!

Yapılan araştırmalara göre antibiyotik tedavisinde alkolün bir yan etkisi olmadığı veya olumsuz etkilemediği açıklanmıştır. Tabi bu sonuç her antibiyotik için geçerli olmamaktadır.

Bilindiği üzere doktorun reçeteye eklediği antibiyotikler 12 veya 24 saat ara ile tüketilir. Zamanında tüketilmeyen veya dozu kaçırılan antibiyotikler, antibiyotik direncini olumsuz etkiler. Bazı kişiler bir bardak alkollü içecek tüketebilmek için de bir dozu atlamaktadırlar. Böylece dozun tüketiminin atlanması ile tedavi iyiye gitmez.

Alkolle Tüketilmemesi Gereken Antibiyotikler

Doktorların genellik ile reçeteye yazdığı antibiyotikler ile alkol tüketiminde sorun görülmez. Ancak aksine alkol ile tüketilmemesi gereken antibiyotikler de vardır. Cephalosporin cefotetan etkin maddesine sahip olan ve genellik ile kemik, deri, alt solunum ve idrar yolları için kullanılan antibiyotikler, alkol ile birlikte tüketilemez. Aksi halde alkollü içkinin emilimi yavaşlar ve asetaldehit adlı madde vücutta artışa geçer. Bu durum da yüzde kızarıklık, kusma, mide bulantısı, göğüs ağrısı ve solunum yetmezliği gibi sorunlara neden olur.

Etkin maddesi disulfiram olan ve çoğunluk ile alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan antibiyotikler de alkol ile tüketilmemelidir. Alkol bağımlısı kişileri alkolden vazgeçirmek için kullanılan antibiyotik, alkol ile tüketildiğinde ortaya kötü semptomlar çıkarır. Ayrıca yalnızda tedavi süresinde değil, antibiyotik tedavisi bittikten belli bir süre sonra da alkol tüketilmemelidir.

İltihaplı bacak ülseri ve diş apsesi için kullanılan metronidazole adlı antibiyotik de alkol ile tüketildiğinden yukarıda bahsedilen yan etkileri ortaya çıkarır. Ancak yapılan araştırmaya göre bahsedilen antibiyotik ile alkol tüketen kişilerde herhangi bir yan etki görülmemiştir. Fakat yan etkilerinin hala görülebileceği ve herkeste aynı olmadığı ifade edilmiş ve alkol ile tüketilmemesine karar verilmiştir.

Etkin maddeleri linezolid, tinidazole ve erythromycin olan antibiyotikler de alkol ile tüketilmemelidir. Hekimler, bahsedilen etkin maddeye sahip ilaçlar kullanılırken alkol tüketilmemesini özellik ile belirtir. Aksi halde yan etkileri kötü bir şekilde sonuçlanacaktır.

⇢ Yukarıda bahsedilenler dışında bir çok antibiyotik, alkol tüketimi için engel değildir ve yan etkilere neden olmaz. Ancak antibiyotik kullanırken aşırı alkol tüketimi  yapmak ise vücudu yorgun bir hale getirip susuz bırakabilir. Bu durum da iyileşme sürecini yavaşlatır, fakat yan etkilere neden olmaz.

UYARI: Reçetede belirtilen antibiyotik ile alkol tüketiminin yapılıp yapılmayacağı ilk ve tek olarak doktora sorulmalıdır. Bahsedilen  hastalığı dışında farklı hastalığı olan kişiler için antibiyotik ile alkol tüketimi yapmak zararlı olabilir.

AYRICA BAKINIZ



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder