-->

Bu Blogda Ara

2017/07/19

Neden Esneriz, Esnemek Bulaşıcı Mıdır?

Neden Esneriz, Esnemek Bulaşıcı Mıdır?
Neden esnerizesnemek bulaşıcı mıdıresnemek uyku göstergesi midir, esnemek bir hastalık mıdır gibi soruların cevaplarını herkes merak eder. Uykusu gelen kişinin esnediği gibi uykudan uyanan kişi de esner. Ve tabi ki esneyen birini görürsek biz de genellikle esneriz. Peki bunun nedeni nedir? İşte açıklaması...


Günümüze yakın yıllarda yapılan araştırmalara göre beyindeki sıcaklığı düzenlemek esnemenin etkisi ile gerçekleştiriliyor. Esnemek için derin bir nefes almak gerekiyor ve bu sayede beynin soğuması sağlanıyor. Bilgisayarın ısınma sonucu Turbo fanını çalıştırarak kendini soğutma sistemi de bu duruma benzerlik gösteriyor.


Beyinde bulunan sıcaklık artışa geçtiği zaman burun mukozasında bulunan kan akışı da hızlanır. Esneyince alınan derin nefesin sağladığı hava, burun ve ağız boşluğundan geçer ve damarlarda bulunan kanın sıcaklığını değiştirir. Ağız ve burun boşluklarında bulunan kan damarı ağları, ön beyin ile direk bağlantılıdır. Bu sayede esnemek beyni soğutuyor veya soğumaya yardımcı oluyor. 



Farelerde yapılan araştırmaya göre esnemeden önce beyin sıcaklığında artış olduğu ve esnedikten sonra beyindeki sıcaklığın düşüşe geçtiği gözlemlendi. Esnemenin bu etkisinin yaklaşık 20°C sıcaklıkta belirgin olduğuna karar verildi. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda, beyni soğutma etkisinin belirginliğine ulaşılamadı.

Uykusu olan,uykudan yeni kalkan veya sıkılan kişiler de esner. Stresin ve uykusuzluğun da beyin sıcaklığını arttırdığı düşünülüyor. Bu yüzden de esnemenin gerçekleştiği varsayılıyor.

Esnemenin bir diğer yanı ise bulaşıcı olması. Başka birinin esnemesini gören veya esneme hakkında yazılar okuyan kişiler de esneyebiliyor. Henüz kesin karara varılmasa da esnemenin empati duygusu ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

AYRICA BAKINIZ


 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder