-->

Bu Blogda Ara

2017/08/05

Balık Yedikten Sonra Süt İçmek Zehirler Mi?

balık yerken süt içmek
Balık yedikten sonra süt içilmez ifadesi herkesin kafasında yer almaktadır. Kimse balık yerken veya balık yedikten hemen sonra süt ve süt ürünleri tüketmek istemez, zehirleneceğini düşünür. Tabi balık yedikten sonra süt içip zehirlenen ve hatta ölen kişileri de göz önünde bulundurunca, bu düşüncenin doğru bulunması ve korkulması normaldir.

Ancak balık yedikten sonra süt içmek zehirler mi sorusunun cevabı "Hayır"dır, zehirlemez. 

Balık ve süt protein açısından oldukça zengindir. Bilindiği gibi balık zihinsel gelişim ve hafıza güçlendirmek için tercih edilen bir tüketimdir. Süt ve süt ürünleri ise kalsiyum ve vitaminler açısından bir kaynak, kemik ve diş sağlığı için faydalı olan bir besindir. Besin değerleri bu kadar zengin olan iki besinin beraber tüketilmesi hala çoğu kişi tarafından tercih edilmemektedir. Fakat bu tercihin sebebi sadece yanlış bir düşüncedir.


Taze Balık Tüketin Süt İçin


Söylentilerin aksine balıkla süt ve süt ürünleri tüketilebilmektedir. Tek bilinmesi gereken şey balığın taze olması gerektiğidir. 

Balığın içerisinde histamin¹ adlı protein bulunmaktadır. Bayat olan balıkta bahsedilen protein miktarı daha fazladır. Vücuda toksik etki yaratan protein süt içerisinde de bol miktarda bulunur. Bayat balık ile süt tüketildiği zaman histamin zehirlenmesi gerçekleşir. Belirtilenlerin ikisi beraber tüketildiği zaman kusma, bulantı, halsizlik ve ishal gibi sorunları ortaya çıkarır. Aksine taze balık ile süt ve süt ürünleri tüketildiğinde böyle bir zehirlenme veya benzeri sorunlar ortaya çıkmaz. 

Dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır; taze balık genellik ile tüketileceği zamana yakın bir sürede tutulmuş olmalı ve doğru bir şekilde muhafaza edilmelidir. Ayrıca konserve balıklarda da üretim ve son kullanma tarihine bakılması gerekir.

Bayat Balığı Anlamak

Taze olan balıkların solungaçları ıslak ve kırmızı, gözleri de parlak olur. Bayat balık ise aşağıda belirtilen şekilde olur:
  • Gevşek kuyruklu
  • Yumuşak ve pörsük karınlı
  • İçerisine göçmüş veya mat gözlü
  • Gövdesinden kolay bir şekilde dökülen pullu
  • Yumuşak etli
  • Koyu, kuru ve beyazımsı solungaçlı
  • Amonyağa benzer kötü kokulu
Tüketilecek olan balık bayat ise süt ve süt ürünleri tüketmeden de zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca taze olmadığını düşündüğünüz bir balık yerseniz, süt ve süt ürünlerini tüketmek için 8 saat beklemeniz gerekir.

 histamin¹: Orgazmı ve uykuyu kontrol eden, midenin düzgün çalışmasını ve bağışıklık yanıtının oluşmasını sağlayan bir proteindir.

AYRICA BAKINIZ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder