-->

Bu Blogda Ara

2017/07/25

Safranbolu

Safranbolu
Turizm sektöründe Türkiye'de önemli noktada yer alan Safranbolu; özgün mimarisi, kültürü, tarihi yapısı, yaşam tarzı, doğası ve ananevi yönleri ile göz önüne çıkmaktadır.


Karabük iline bağlı olan ilçe M.Ö 3000 ve 4000 tarihine kadar uzun bir geçmişe sahip bulunmaktadır. Safranbolu'da gidilmesi gereken yerler şöyledir:

Tokatlı Kanyonu



Tokatlı Kanyonu
Dünyanın sayılı kanyonlarından biri olan Safranbolu
Tokatlı Kanyonu pek bilinen bir yer olmamakta.
Kanyona giriş için 3 TL alınıyor, bu durum da korunaklı olduğunu ifade ediyor. 9 km uzunluğunda kanyon içinde bulunan yürüme parkuru sayesinde at, kaz, sincap ve tabi ki kuş gibi hayvanları görmek mümkün oluyor. Ayrıca paintball oyunu, çadır kurma, piknik yapma, gölgede oturup çay içme imkanları da bu kanyonda sağlanabiliyor. Ağır ve yorucu olmayan bir yürüyüş ile parkuru bitirmek 2 saat sürüyor. Bu süre zarfında da doğa güzelliklerini görmemek mümkün değil.


Kristal Teras


Türkiye'de bir ilk olan Kristal Teras sayesinde kanyon en iyi noktadan izlenebiliyor. 80 metre yükseğe yapılmış olan teras, dayanıklı ve kırılmaz cama sahip,75 ton ağırlığı taşıyabiliyor.11 metre genişliğe sahip ve uçurumun ucunda yer alıyor. Bu durum da üzerinde gezen herkesi heyecanlandırıyor. 




İnce Kaya Su Kemeri


İnce Kaya Su Kemeri
XVIII. yüzyıl sonlarına doğru Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen İnce Kaya Su Kemeri, 6 kemere sahiptir. Kemerlerin boyutu birbirinden farklılık göstermektedir ve yontma-moloz taş inşa yapımında kullanılmıştır. Kristal Teras'tan kanyona inildiğinde hemen yan tarafta kalmaktadır. 116 metre uzunluğa, 100-220 cm ise farklı genişliklere sahiptir. Sadrazam tarafından bölgeye su getirmek için 3 YY önce yaptırılmıştır.


Bulak Mencilis Mağarası


Bulak Mencilis Mağarası
Türkiye'nin en uzun 5. mağarası olan Bulak Mencilis Mağarası, 6052 metre uzunluğa sahip diye düşünülmektedir. Aktif ve fosil bölümleri olarak çok katlı oluşuma sahiptir. Orta katı turizme açık hale getirilmiştir. Dikit, sarkıt, perde ve duvar örnekleri burada görülür. Ajda'nın yatağı ile bilinen çamur banyosuna uygun olan balçık bu kattadır. Yeraltı deresi de mağara içerisinde 15 metre şelale oluşturmaktadır.

Yörük Köyü


Yörük Köyü
Birbirinden farklı tarihi evleri, konakları ile kültürü samimi bir şekilde ortaya çıkaran yer Safranbolu'daki Yörük Köyü olmaktadır. 1996 tarihinde korunmaya alınmış evler olsa da, zamanın üstünlüğe ile yapılar yıpranmaya devam etmektedir. 

15. yüzyıla kadar uzanan tarihi yapılar bu köyde rahatlık ile görülmekte.




Safranbolu Evleri


Safranbolu Evleri


Tarihi 18. ve 20. yüzyıla dayanan Safranbolu evleri, özgün mimarisi ve yapısı ile gözleri her zaman kamaştırmakta. Yamaç eteklerinde yer alan evler tabi ki koruma altına alınmış. Her evin manzarası birbirinden farklı ve hiçbir ev bir diğer evin manzarasını engellemiyor. Safranbolu'nun diğer yapıları gibi sahip olduğu bu evler de birbirinden farklı hikayelere sahip.


Diğer Yerler


Safranbolu'da gidilmesi gereken diğer yerler aşağıda belirtilmiştir. Resimlerin üzerine geldiğinizde yerlerin isimleri belirecektir.
Cinci Hanı ve Hamamı
Hıdırlık Tepesi


Kaymakamlar Gezi Evi

Kent Tarihi Müzesi



AYRICA BAKINIZ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder