-->

Bu Blogda Ara

2016/05/06

EDİRNE

Marmara Bölgesi-Trakya kısmında bulunmakta olan Edirne, Avrupa'ya bağlanmakta olan kara yolunun sınır şehri olmuştur. Kırkpınar Yağlı Güreşleri burada düzenlenir ve bu da birçok turistin gelmesine neden olur. Ayrıca Trakya Üniversite'si ile de oldukça iyi bir eğitime sahiptir.
Osmanlı İmparatorluğu'nda belli bir zaman başkent görevini üstlenen Edirne; birçok cami, çarşı, han gibi tarihi yapılar ile dikkat çekmektedir.

Selimiye Cami


Selimiye Cami, Selimiye Camii
Dünya Mirası Listesi'nde bulunan cami, ters lale motifi ile dikkat çekmektedir. 
Cami hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Bulunduğu arsada önceden lale bahçesi olduğu düşünülmektedir ve sahibi arsayı satmak istemez. Daha sonra ise lale motifinin camide bulunmasını isteyerek arsayı satar. Sinan, lale motifini ters yaparak, arsa sahibinin ters olduğunu ifade etmiştir.  Mimar Sinan'ın ve Osmanlı'nın oldukça önemli yapıtlarından biri olan Selimiye Cami, II. Selim'in yaptırdığı cami olmuştur. 


Eski Cami


Eski Cami, Eski Camii
Osmanlı padişahlarına bu camide kılıç kuşanma törenleri yapılmıştır. 
Camiye geldiği düşünülen Hacı Bayram Veli adına vaaz kürsüsü yapılmış ve imamlar tarafından kullanılmamıştır. Bunların yanı sıra Kabe'den getirildiği düşünülen taş bu camiyi özel kılan bir nokta olmuştur. Yan kapısı üzerinde bulunmakta olan kitabeye göre, caminin yapımı Konyalı Hacı Alaaddin'e aittir. Kalfası da Ömer İbn-i İbrahim olmaktadır. Fetret Devrinde Süleyman Çelebi tarafından inşa edilmeye başlanmış ve daha sonra I. Mehmed tarafından da tamamlanmıştır.


Meriç Nehri



Meriç NehriBalkanların en büyük nehirlerinden biri olmak ile birlikte 480 km uzunluğa sahiptir. 

Meriç Köprüsü kıyısında fayton gezileri yapılmaktadır. Ayrıca piknik yapmak için de mükemmel bir alandır.
Bulgaristan'da doğmakta olan nehir, Edirne üzerinden geçerek Ege Denizi'ne dökülmektedir. 



Üç Şerefeli Cami

Üç Şerefeli Cami, Üç Şerefeli Camii
Düşünülenlere göre Yıldırım Bayezid'in oğlu Musa Çelebi tarafından yapıldığıdır. Diğer düşünceye göre ise II. Murat tarafından yapılmıştır. 

Mimarı ise Müslihiddin Ağa olmuştur.
Osmanlı döneminden kalmış olan caminin kimin tarafından yaptırıldığı netleşmemiştir.




Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi


Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi
Külliyenin parçası halinde olan ve Darüşşifa'nın hemen yanında olan tıp medresesi de dikkat çekmektedir. 

Turizm açısında tercih edilen önemli yerlerden biri burası olmuştur. 400 yıl aralıksız bir şekilde her hastayı daha sonra ise sadece ruh ve akıl hastalarını tedavi etmiş olan sağlık kuruluşu olmuştur. 





Edirne Büyük Sinagogu


Edirne Büyük Sinagogu
Dünyanın üçüncü büyük sinagogu Edirne'de bulunmaktadır. Yahudiler burayı terk ettikten sonra kullanılmamaya başlanmıştır. Sinagogun mimarı da France Depré olmaktadır. 




Diğer Yerler

  • Karaağaç
  • Rüstem Paşa Kervansarayı
  • Sv Georgi Bulgar Kilisesi
  • Edirne Sarayı
  • Muradiye Cami
  • Enez Kalesi
  • Şükrü Paşa Anıtı

Edirne Tava Ciğeri


Edirne Tava Ciğeri
Edirne'ye giden herkesin tatması gereken bir tattır. Sinirleri alınmış olan taze dana kara ciğeri, keskin bir bıçak ile yaprak şeklinde kıyılıp kızartılır. Servisin yanında domates, soğan ve acı biber de bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder