-->

Bu Blogda Ara

2017/08/27

Tırnak Yeme Alışkanlığının Zararları

tırnak yemenin zararları
Psikolojik sorunlardan dolayı genellik ile tırnak yeme alışkanlığı ortaya çıkar. Bu durum çocukluk döneminde sıklık ile görüldüğü gibi yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir. Ayrıca bu alışkanlık fizyolojik yönden dolayı da vücuda zarar vermektedir.

Baskı altında büyüyen, devamlı aşağılanma gören, strese giren, heyecanlanan ve tırnak yemeyi kendine ait bir alışkanlık haline getiren kişilerde belirtilen durum da ortaya çıkar. Her ne kadar ölüme neden olmasa da ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden kesinlik ile alışkanlıktan vazgeçilmesi gerekir.

Uzun süre zarfında tırnak yemenin ve alışkanlık haline getirilmesinin vücuda verdiği rahatsızlıklar ve zararlar şöyledir:

  • Dişlerin kesici olan kenarları aşınabilir ve zaman içerisinde dişlerin kökünden sallanmaya başlamasına neden olabilir.
  • Gün içerisinde dış etkenlere maruz kalan yerler ilk olarak eller ve tırnaklardır. Tırnak içerisinde bulunan bakteriler ve mikroplar da tırnak ile birlikte yenmiş olur. Bu durum da diş eti hastalıklarına ve ağız içi enfeksiyonlara neden olur. 
  • Tırnak yiyerek ağzın bazı yerlerinde yara oluşabilir ve bu da enfeksiyonel ağız yaraları ile sonuçlanır.


  • Tırnaklar arasında birikmiş olan mikroplar ve bakteriler tırnak yendiğinde ağza da geçer. İlerleyen zamanlarda ağızda birikmiş olan bakteriler ve mikroplar organlara yayılmaya başlar ve ciddi zararlar verirler. Bahsedilen mikroplar kalp kapakçığını rahat bir şekilde tutabilmektedir. Beraberinde de kalp damar hastalığını kolay bir şekilde getirebilir.
  • Bahsedilen mikropları önlemek için antibiyotik kullanımı bile bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Yani geri dönüşü olmayan bir sorun ortaya çıkar.
  • Mide ve bağırsaklarda parazit oluşmasına bir yol açar. Mide krampı, karın ağrısı ve ishal gibi durumlar oluşturabilir. Ayrıca tırnak, mide duvarına zarar verebilir; mide yarası ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Araştırmalara göre küçük çocuklar tırnak yediğinde bağırsaklarda kurt bulunma riskinin daha fazla olduğu da açıklanmıştır.
  • Tırnak yemek toplum içerisinde hoş bir durum olarak karşılanmamaktadır. Toplum, bunu yapan kişilerin psikolojik sorunları olduğunu veya stres içerisinde bulunduğunu düşünür. Bu yüzden de bahsedilen kişiden uzaklaşabilirler.
  • Tırnak şekli bozularak el güzelliğini kötü yönde etkiler. Ayrıca uzun süre tırnak yiyen kişilerin, tırnaklarının yavaş uzadığı ve uzamanın gerçekleşmediği de gözlemlenmiştir.

AYRICA BAKINIZ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder