-->

Bu Blogda Ara

2017/08/29

Güneş Yanığı İçin Tedavi

güneş yanığı tedavisi
Yaz aylarında sıklık ile karşılaşılan rahatsızlıklardan biri güneş yanığı olmaktadır. Deniz ve havuz kenarında  güneşlenirken farkına varılmadan ciddi güneş yanıkları oluşur. Güneş altında çalışma zorunluluğu olan kişilerde de ciddi yanıklar görülebilir.

Güneş yanığı ağrı ve rahatsızlık verdiği gibi cilt kanserinin gelişmesi veya oluşması için de ciddi bir neden olmaktadır. Bu yüzden güneş yanığı oluşmasın diye önlem almak şarttır. 

Mümkün olabildiği kadar güneşe çıkmamak, şapka takmak, güneşten koruyan kremler sürmek ve güneşten koruyabilen kıyafetler giymek önlem için yeterli olacaktır. Fakat önlem alınmaz veya yetersiz önlem alınırsa oluşan güneş yanıklarından sonra da yapılabilecek veya yapılması gereken şeyler de vardır.

Soğuk Duş



Ciltte oluşan güneş yanıkları, ciltte ısı artışının oluşmasına neden olur. Soğuk bir duş alarak hem ciltteki ısı düşürülür hem de güneş yanığının verdiği acı hafifletilir. Bunun yanı sıra alınan soğuk duş sayesinde cilt nemlenecektir. Duş aldıktan sonra ise cildi tahriş etmeyecek bir şekilde kurulama yapılması gerekir. Havlu ile sürter bir şekilde değil, hafif baskı uygulayarak kurulanmak daha yararlı olacaktır. Ayrıca mümkün ise kurulanmamak daha idealdir.

Topikal Tedavi Yöntemi


Topikal tedavi cildin belirli noktalarına ilaç, krem veya pomad sürmek anlamına gelmektedir. Güneş yanığı için uygulanan bu tedavide bir nevi ilacınızı kendiniz oluşturacaksınız. Elma sirkesi ve su eşit oranda karıştırılarak, pamuk veya sünger yardımı ile güneş yanığı olan noktaya uygulanır. Geniş noktada yanık var ise yine aynı karışımlı kompreler ile yanık olan nokta örtülebilir. Sirke cildin asidi dengelemesinde ve bakterilere karşı koruyucu bir etki sağlamasında oldukça yararlıdır. Belirtilen topikal tedavi dışında nane ve papatya çayı poşetleri veya soğutulmuş çay ile cildin ıslatılması da güneş yanığı için oldukça yararlıdır.

Aloe Vera


Soğuk duş aldıktan sonra güneş yanığı olan bölgelere Aloe Vera jel sürülmesi rahatlatıcı bir tedavi yöntemidir. Jelin yanı sıra Aloe Vera bitkisi de direk olarak bölgeye uygulanabilir. Rahatlatıcı ve ağrıyı kesici yönüne ek olarak da iyileşmeyi hızlandırmak için doku büyümesini de uyarmaktadır.

Ağrı Kesici


Oluşmuş olan iltihap reaksiyonun azalması için ağrı kesici ilaçlar da yardımcı olur. Parol, aspirin ve minoset gibi ateş düşürücü özelliğe sahip olan ilaçlar, ciltteki ısı artışını engelleyecek ve düşürecektir.

AYRICA BAKINIZ


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder